Mitä on hakukoneoptimointi (SEO)?
Hakukoneoptimointi eli SEO tarkoittaa verkkosivuston ja digitaalisen sisällön tuottamista ja optimointia, mikä parantaa hakukonenäkyvyyttä. Nettisivut ovat arvottomat markkinoinnissa ja myynnissä, jos sivustolle ei tule liikennettä. SEO tähtää orgaanisten Google-sijoitusten nousemiseen ja saamaan lisää liikennettä verkkosivuille.
Miksi hakukoneoptimointi on tärkeää?
Verkkosivujen hakukoneoptimointi on tärkeää, koska se tuo Google-näkyvyyttä sivustolle parantamalla sivuston eri sivujen sijoitusta hakutuloksissa luonnollisesti. Suurin osa ihmisten netissä tekemistä hauista alkaa Googlessa. Jos sivustosi ei näy hakutuloksissa – tai näkyy vasta sivulla 10 – suuri osa potentiaalisista asiakkaista ei koskaan löydä sinua. Muista: Yli 90 % klikkauksista tapahtuu Googlen ensimmäisellä sivulla.
Monet käyttäjät ohittavat mainokset ja klikkaavat mieluummin "oikeita" hakutuloksia. Hyvä sijoitus antaa vaikutelman, että sivusto on arvostettu ja luotettava.
Mitä eroa on hakukoneoptimoinnilla ja maksetulla Google Ads-markkinoinnilla?
SEM eli Search Engine Marketing Hakusanamarkkinointi tarkoittaa mainontaa, jossa maksetut mainokset kohdistetaan tiettyihin hakusanoihin, joita käyttäjät kirjoittavat hakukoneeseen, kuten Googleen (Google Ads). SEMin suomalainen terminä esiintyy yleensä hakusanamainonta. Tällöin puhutaan maksullisesta mainonnasta hakukoneissa. Usein SEO ja SEM kulkevat käsi kädessä: SEO luo pitkäaikaisen näkyvyyden, kun taas SEM tuo nopeasti liikennettä, esimerkiksi kampanjan aikana.
Kun halutaan kampanjaan tehoja, SEO:n ja SEMin lisäksi kannattaa yhdistää sosiaalisen median markkinointia ja jopa perinteistä suoramarkkinointia. Kysy meiltä myös apua Google Ads-mainontaan ja Tiktok-mainontaan.
Tuoko hakukoneoptimointi pysyviä tuloksia?
Toisin kuin hakusanamainonta, SEO tuo orgaanista eli maksutonta liikennettä. Hakukoneoptimoinnin tuottama liikenne on siis ilmaista pitkässä juoksussa. Vaikka SEO vaatii työtä (sisältöä, optimointia, aikaa), se ei maksa jokaisesta klikkauksesta. SEO-investointi kantaa pitkälle. Kun sivusto nousee hyville sijoille, se pysyy siellä pidempään ilman jatkuvaa rahankäyttöä – toisin kuin maksettu Google Ads-mainoskampanja, jonka vaikutus lakkaa heti kun budjetti loppuu.
Tekninen SEO varmistaa toimivuuden
Tekninen SEO keskittyy sivuston tekniseen toimivuuteen ja siihen, että hakukoneiden hakubotit voivat käydä sivuston läpi eli ns. crawlata ja indeksoida sisällön. Tähän liittyvät esimerkiksi URL-rakenne, sivukartat, sivuston nopeus sekä selaimessa että mobiililaitteissa sekä sisällön yleinen rakenne.
Analysoimme verkkosivustosi rakenteen, parannamme latausnopeutta, käytettävyyttä ja varmistamme, että sivustosi on sekä käyttäjä- että hakukoneystävällinen. Tekninen SEO ei yksin riitä hakutuloksissa nousuun – lisäksi vaaditaan useimmiten hakukoneille merkityksellistä uutta sisältöä.
Mitä kaikkea hakukoneoptimoinnissa tehdään?
Keskeiset keinot parantaa hakukonesijoituksia ovat lisätä sisällön määrää ja sisällön optimointi ,ts. kotisivujen hyvä ja relevantti sisältö; Riittävä avainsanojen käyttö, mutta pelkällä avainsanojen viljely ei ole optimointia eikä toimi enää nykyisin; Sivuston tekninen optimointi; Tärkeänä huomata myös linkkien käyttö eli ns. backlinkit.
SEO ei ole vain avainsanojen lisäämistä, vaan SEO-työ parantaa koko sivuston laatua: Nopeus, mobiiliystävällisyys, selkeä rakenne, hyvä sisältö ja käyttökokemus. Lisäksi voidaan kehittää käyttäjäkokemuksen asiakkaan ostopolkua verkkosivuilla.
SEO ja sisällöntuotanto
Hakukoneoptimointi ja sisällöntuotanto kulkevat käsi kädessä, relevantti ja rakenteeltaan selkeä (esim. otsikot) sisällöntuotanto on avaintekijä, kun halutaan onnistunutta ja tehokasta hakukoneoptimointia. Hyvin kirjoitettu ja optimoitu sisältö auttaa verkkosivustoa näkymään paremmin hakukoneissa, mikä lisää kävijöitä ja asiakkaita ja ohjaa orgaanista liikennettä sivustolle palveluidesi tai tuotteidesi äärelle.
Mihin tarvitaan hakusana-analyysia?
Hakusana-analyysi on hakukoneoptimoinnin perusta. Se auttaa selvittämään, mitä hakutermejä asiakkaat käyttävät, jotta sivuston sisältö voidaan kohdentaa oikeille sanoille. Oikeilla hakusanoilla saavutetaan parempaa konversio ja enemmän kävijöitä ilman mainoskuluja. Lisäksi hakusana-analyysi paljastaa aiheita ja kysymyksiä, joista kannattaa kirjoittaa.
Tekoäly AI ja hakukoneoptimointi
Voiko tekoälyä käyttää hakukoneoptimointiin? Voi toki, mutta on syytä muistaa, että tekoälyn tuottama sisältö harvoin käy suoraan parhaaksi mahdolliseksi sisällöksi nettisivulle. Tekoälyllä voidaan tehdä tiivistelmiä ja etsiä ideoita. Tarvitaan kuitenkin vielä ihmissilmää ja kokemusta, millä arvioidaan paitsi hakukoneen, mutta erityisesti verkkosivun erityyppisten käyttäjien kannalta sisällön rakenne, luettavuus, laatu ja relevanttius.
Miten voin arvioda sivustoni sijoitusta hakukonetuloksissa?
Netissä on palveluja, joiden avulla arvioidaan esimerkiksi yhden sivun SEO-tasoa pääosin teknisestä näkökulmasta. Monet yrityksetkin lähestyvät asiakkaita tekemällä tälläisen "pelotteluanalyysin" esimerkiksi etusivusta, jättäen arvioimatta muut sivuston sivut sekä sisällön laadun. Tälläisen analyysin arvo on mitätön. Sivuston teknisen SEOn nopea arviointi auttaa projektissa alkuun, mutta ei kerro mitään sisällöstä. Kannattaa aina tehdä hakusana-analyysi, minkä jälkeen voidaan arvioida sivuston löydettävyyttä peilattuna hakusanoihin ja kilpailijoihin. Ole meihin yhteydessä, niin arvioidaan nettisivustosi tilannetta mahdollisimman puolueettomasti.
Haluatko parantaa sivujesi sijoitusta hakukoneissa?
Hyvä SEO-strategia toimii kuin sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin yhä uudelleen. Jos hakukonesijoitusten ja sisällön sekä käyttäjäkokemksen laadun parantamianen nettisivuillasi kiinnostaa, ota meihin yhteyttä tai puh. 050 592 1251.